czwartek, 23 lutego 2012

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem

Pamiętacie sylwestrową zapiekankę ziemniaczaną? Tak? Poniżej przepis na tę samą zapiekankę wzbogaconą o szpinak i oliwki ;-). Dzisiaj wyjątkowo do kuchni wpuściłem Bobka z Muminków, którego mianuję moją prawą ręką. Tak na marginesie Bobek świetnie gotuje, ale często podjada. ;-)


Potrzebujemy:
700 g młodych ziemniaków, 3 pomidory, ok. 200 g żółtego sera, 150 g pieczarków, 500 g mielonego mięsa, słoik czarnych oliwek, paczka mrożonego szpinaku, sól, pieprz, zioła, masło albo oliwa do natłuszczenia formy, jogurt naturalny

Jak zrobić?
Ziemniaki należy pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem albo natłuszczam oliwą. Dno formy wykładam plasterkami ziemniaków. Na to kładę mięso mielone (wcześniej usmażone z cebulką i doprawione: sól, pieprz, zioła, koncentrat), smażony szpinak (odpowiednio doprawiony), pieczarki, pomidory, oliwki. Całość zalewam sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i posypuję serem.

Sos jest bardzo prosty. 400 g jogurtu naturalnego mieszam z posiekanym porem. Doprawiam solą, pieprzem i gotowe!

Nagrzewam piekarnik do 200'C, wkładam zapiekankę i piekę ok. 45 minut.







A oto Pan Bobek:



Zachęcam też do skorzystania z sylwestrowego przepisu o tutaj.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Gdzie można go dostać? Zapiekanka też fajna;) A facebook coś mi nie chce się wczytać Twój.

      Usuń
    2. Facebook jeszcze nie działa poprawnie. Trwają prace nad profilem fb, ale ogólne zamieszanie w życiu spowalnia ten proces. Cierpliwości...:)

      Usuń
  2. Bobek? - W Dolinie Muminków szukaj. A tak na serio - nie wiem. Prezent.

    OdpowiedzUsuń