środa, 29 lutego 2012

Pierożki z ciasta francuskiego. Ze szpinakiem i serkiem gouda!


Dzień dobry!

W drodze do pracy zawsze mijam leniwą pierożkarnię, z której uderzają takie zapachy, że trudno im się oprzeć (całe szczęście zawartość mojego portfela jest bardzo odporna na zapachy!; czasami aż za bardzo)
Nie ma to tamto, swoje potrzeby trzeba czasami zaspokajać, a jeszcze lepiej jak odbiega się od ustalonych norm, czy tradycyjnych przepisów i robi się coś co lubimy w nowej odsłonie.
Tym oto sposobem wyjąłem przed chwilą z piekarnika pierożki nie z tradycyjnego ciasta, ale z francuskiego i nie lubianym przeze mnie farszem ze szpinaku i fety lub wędzonego boczki; ale z farszem ze szpinaku i sera gouda. Krótko i zwięźle: MNIAM!

Co potrzebujemy?
Ciasto francuskie (gotowe możemy kupić w każdym sklepie spożywczym :)), 1 opakowanie szpinaku, serek topiony gouda, 1 jajko.

Farsz.
Jeżeli pod ręką mamy jedynie mrożony szpinak to wrzucam go na patelnie i smażymy do wyparowania wody. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (ja tradycyjnie użyłem ziół prowansalskich i trochę papryki). Próbujemy. Kiedy dojdziemy do wniosku, że dosyć już przypraw wrzucamy serek topiony gouda.
Mieszamy do rozpuszczenia się serka i odstawiamy z palnika.

Pierożki.
Ciasto francuskie rozwijamy na posypaną mąką stolnicę. Za pomocą szklanki odrysowujemy koła i wycinamy okrągłe placuszki. Nakładamy farsz na połówkę placuszka i przykrywamy drugą połówką. Sklejamy palcami, a na końcu za pomocą widelca robimy nakłucia na brzegach. 
Gotowe pierożki przekładamy na wysmarowaną masłem brytfankę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach C.
!!! Przed włożeniem do piekarnika możemy nasmarować pierożki roztrzepanym jajkiem !!!




Jeden z pierożków chce nam powiedzieć "dzień dobry" :-)))




7 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko, co ze szpinakiem! bardzo fajne pierożki, poproszę kilka :---)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne pierożki, szczególnie ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah ten szpinak. szkoda ze nie pasuje do deserów

      Usuń
  3. warto posmarować brzegi żółtkiem w celu nie rozklejania się pierożków:)

    OdpowiedzUsuń