sobota, 31 grudnia 2011

Sylwester

weheartit.com

Po zeszłorocznej hucznej zabawie sylwestrowej, w tym roku kończymy rok na spokojnie. W gronie znajomych, drinków i stołu pełnego jedzenia. Nie zabrakło czekoladowych babeczek zwanych muffinami (produkcja Kasi), kurczaka po Hawajsku (tutaj z kulinarnej strony pokazała się Ola), sałatki warzywnej (mistrzynią sałatek w naszym gronie zdecydowanie jest Madzia) i zapiekanki ziemniaczanej z pomidorami (z przepisu wyszukanego przeze mnie na szybko w internecie). 
Koniecznie muszę spisać go do "księgi przepisów" i wracać do niego co jakiś czas. :-)




 


Jak zrobić zapiekankę?
Danie jest bardzo proste. Wystarczy tylko trochę ziemniaków, pomidorów, mięsa mielonego, sera i przypraw. Oczywiście każdy może dodać do zapiekanki co tylko lubi (np. ser typu feta, salami czy oliwki).

Potrzebujemy:
700 g młodych ziemniaków, 3 pomidory, ok. 200 g żółtego sera, 150 g pieczarków, 500 g mielonego mięsa, sól, pieprz, zioła, masło albo oliwa do natłuszczenia formy, dodatki (opcjonalnie).

Jak zrobić?
Ziemniaki należy pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem albo natłuszczam oliwą. Dno formy wykładam plasterkami ziemniaków. Na to kładę mięso mielone (wcześniej usmażone z cebulką i doprawione: sól, pieprz, zioła, koncentrat), pieczarki, pomidory. Całość posypuję serem i dodatkami.
Nagrzewam piekarnik do 200'C, wkładam zapiekankę i piekę ok. 1 godziny, aż ziemniaki będą miękkie.

NAJLEPIEJ PODAWAĆ GORĄCE :-)

Uwagi!!!
Jeżeli użyjemy ugotowanych ziemniaków to czas pieczenia się skróci!!!

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz