piątek, 3 lutego 2012

Zapiekane gniazdka makaronowe z masą jogurtową

Nie wiem czy makaron w jakiejkolwiek formie na kolację to dobry pomysł, ale chyba wszystkim smakowało? Hm?







Co potrzebujemy?
400 g makaronu spaghetti lub zwykłego; 1 pomidor, 1 papryka, kawałek pora, 3 plastry szynki, 2 jajka, 400 ml jogurtu naturalnego, ser żółty, ser mozzarella, sól i pieprz.

Jak zrobić?
To proste! Makaron spaghetti gotujemy al dente w garnku osolonej wody. W tym czasie kroimy ser żółty w paseczki, a pomidora, paprykę, por i szynkę w kosteczkę. (Do posiekania pora i papryki możemy użyć blendera!). Ser mozzarella kroimy w plastry. W miseczce lub kubeczku ubijamy jogurt naturalny z jajkami po czym dosypujemy pokrojoną w kostkę szynkę i por. Masę jogurtową koniecznie doprawiamy!
Blachę do pieczenia natłuszczamy i wykładamy na nią makaron (tak jak na zdjęciach). Następnie polewamy masą jogurtową, na nią wykładamy pomidory, paprykę i ser mozzarella. Dookoła układamy ser żółty.

Zapiekamy do roztopienia się sera :-)



1 komentarz: