piątek, 21 września 2012

Chleb/ziarna/cebula.


Przepis na chleb zrobiony został według starej receptury, tj. połączenie mąki krupczatki, drożdży, ziaren i wody. Tym razem wzbogacony o cebulkę, która nadała chlebkowi jeszcze piękniejszego zapachu. :-)


Co potrzebujemy? 1 kg mąki krupczatki, 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich (tym razem dodałem pół takich, i pół takich), 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki łuskanego słonecznika, 2 łyżki soli, 3,5 łyżki cukru, 2 średniej wielkości cebule, 0,5 dag świeżych drożdży, 1 litr wody. Ziarna możemy dodawać jakie tylko chcemy. U mnie, mile widziane są jeszcze pestki dyni. :)



Jak zrobić? Przepis jest bardzo prosty. Mąkę krupczatkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie ziarna, drobno posiekaną cebulę i pokruszone drożdże. Słodzimy, solimy i dokładnie mieszamy. Zalewamy wodą do powstania masy. Kiedy wszystkie składniki będę już połączone, a ciasto zrobi się luźne, odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na 20 minut w ciepłym miejscu. Po 20 minut przekładamy ciasto do dwóch średniej wielkości natłuszczonych keksówek, i ponownie odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 230'C. Przed włożeniem formy do piekarnika, wierzch chleba smarujemy delikatnie wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Można też użyć maku lub sezamu. Pieczemy przez ok. 55 minut do suchego patyczka.



Na blogu pojawiły się zdjęcia w stylu "vintage". Jeżeli chcesz je obejrzeć w "normalnej" jakości, zapraszam na profil facebookowy. [kliknij tutaj]

2 komentarze:

  1. Chleb z cebulą... Ciekawe i pewnie bardzo smaczne. Pozdrawiam i dziękuję za rewelacyjne przepisy.

    OdpowiedzUsuń