PIZZA Z SALAMI
Ciasto:
450 g mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy lub oleju
Sos:
90 g przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
Farsz:
250 dk pokrojonego salami
mała cebula
20 dk pieczarek
300 dk sera żółtego
Sos:
90 g przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
Farsz:
250 dk pokrojonego salami
mała cebula
20 dk pieczarek
300 dk sera żółtego
ketchup / sos czosnkowy
Jak zrobić?
Do mąki dodajemy sól i rozdrobnione drożdże. Mleko i wodę należy złączyć w jednym garnuszku. Do ciasta dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozcieńczone mleko i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W trakcie wyrabiania ciasta dolewamy mleko z wodą. Po około 15 minutach odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Na nim rozwałkowujemy ciasto i nakłuwamy widelcem. Nakładamy koncentrat pomidorowy albo sos pomidorowy, kawałki salami, pieczarek i posypujemy startym serem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Pamiętajmy, żeby blachy nie umieszczać w piekarniku zbyt wysoko, ponieważ istnieje ryzyko spalenia się góry! Ja, z pewnością to zapamiętam! :)
Smacznego.
Jak zrobić?
Do mąki dodajemy sól i rozdrobnione drożdże. Mleko i wodę należy złączyć w jednym garnuszku. Do ciasta dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozcieńczone mleko i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W trakcie wyrabiania ciasta dolewamy mleko z wodą. Po około 15 minutach odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Na nim rozwałkowujemy ciasto i nakłuwamy widelcem. Nakładamy koncentrat pomidorowy albo sos pomidorowy, kawałki salami, pieczarek i posypujemy startym serem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Pamiętajmy, żeby blachy nie umieszczać w piekarniku zbyt wysoko, ponieważ istnieje ryzyko spalenia się góry! Ja, z pewnością to zapamiętam! :)
Smacznego.
Wczoraj też była u nas pizza z salami i mozzarellą. Na mojej części dominował ser, ale ponieważ tata nie jada nabiału, jego porcja była niemal całkowicie mięsna. Niestety za duża ilość salami skutkuje tym że pizza jest bardzo tłusta. Lepiej dodawać oszczędnie :)
OdpowiedzUsuńNawiasem mówiąc jestem pełna podziwu dla Włochów i ich kuchni. Wszelkiego rodzaju pasta... mniam!
dla mnie najlepsza właśnie jest z salami, lubię w połączeniu z cebulą
OdpowiedzUsuń