sobota, 14 stycznia 2012

Burrito studenckie

Kuchnia teksańsko-meksykańska (Tex-Mex) powstała w wyniku połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Do klasycznych potraw kuchni teksaskiej należą: chili con carne, stek w panierce (chicken fried steak) oraz wiele potraw takich jak tacos, burrito lub nachos. 
Dzisiaj naszła mnie ochota na studenckie burrito, czyli farsz z lodówkowych pozostałości zawinięty w pszeniczną tortillę posypanej serem żółtym i zapieczonym. Naprawdę smaczne i bardzo syte. Idealne po ciężkim dniu w pracy czy na uczelni ;-)

Potrzebujemy:
4 tortille (wraps) lub naleśniki, puszka kukurydzy lub czerwonej fasoli, 300 g z piersi kurczaka, 30 dk sera żółtego, 1 pomidor, por, oliwki czarne, mała kapusta pekińska, frytki (ilość wg uznania), sól, pieprz, sos tatarski, sos chilli

Jak to zrobić?
Smażymy frytki. W międzyczasie możemy przygotowywać farsz: kurczaka i por kroimy na małe kawałki, przyprawiamy i smażymy do zarumienienia się. Następnie dosypujemy kukurydzę, pokrojonego drobno pomidora, przekrojone na pół oliwki i 1/3 skrojonej kapusty pekińskiej. Wszystko dokładnie mieszamy dodając stopniowo parę łyżek sosu chilli.
Dalej już z górki :-). Jeżeli mamy gotowe tortille (wraps) to nie musimy zajmować się ich przygotowywaniem. Dlatego gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim. Na posmarowanego "placka" przez środek posypuję kapustą pekińską, a następnie farszem. Na koniec posypuję serem, przyprawiam sosem chilli i wkładam frytki. Całość zawijam.
Zawinięte burrito posypuję serem i wkładam do piekarnika na ok. 5-7 minut, aż ser się rozpuści i gotowe! Możemy nakrywać do stołu i smakować kuchni Tex-Mex! Najlepiej podawać na ciepło ze schłodzoną pepsi :-)
Smacznego!






P.S.: Zostało jeszcze kilka, więc kto głodny to zapraszam ;-)

2 komentarze:

  1. Łał! To było delyszyz! Chcemy więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam na drugi dzień, wpałaszowaliśmy zimne bo się nie mogliśmy doczekac aż się odgrzeje, jami

    OdpowiedzUsuń