środa, 29 maja 2013

Kurcze pieczone w piwie.


Cześć Wam! Mam nadzieję, że Ty i twoi znajomi lubicie kurczaka, bo dzisiaj pokażę Ci przepis, którym nakarmisz nie tylko całą rodzinę, ale i wszystkich swoich przyjaciół. Może się wydawać, że przygotowanie kura w piwie pochłonie nam sporo czasu, a to nie jest prawda. Całą robotę odwala za nas piekarnik, a wszystko co my musimy zrobić to zamarynować kurczak, i nabić go na butelkę od piwa. No i wstawić do piekarnika.

Kurczaka w takiej formie, pierwszy raz miałem okazję spróbować kilka lat temu będąc w odwiedzinach w Łowiczu. Pani Marysia zaserwowała właśnie to danie, i pierwsza moja myśl jaka przeszła mi przez głowę to "kurcze pieczone, to jest naprawdę dobre, kiedyś spróbuję tego w mojej kuchni". I spróbowałem.
Do towarzystwa dodałem pokrojone w słupki i posypane imbirem marchewki, które w efekcie podlane wylewającym się piwem stworzyły taki smak, który ciężko mi opisać jednym słowem! Przepyszny? Rewelacyjny? Fenomenalny? ....


To potrzebujemy:
1 kurczak (ok 2 kg)
butelka 500ml piwa
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili, papryka, zioła prowansalskie)

Dodatkowo:
1/2kg marchewki
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki imbiru


Przygotowanie:
1. Naszego kura natrzeć delikatnie oliwą z oliwek.
2. Ulubione przyprawy wymieszać i również nasmarować nim kurczaka.
3. Zostawić na noc w lodówce, a jeśli nie masz na to czasu, to zostaw kurczaka na conajmniej 2 godziny w przyprawach.
4. Butelkę z piwem dokładnie oczyść z naklejek.
5. Delikatnie nakładamy kurczaka na otwartą butelkę i ustawiamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym lekko wypełnionym wodą.
6. Marchewki oczyścić i pokroić w słupki, ułożyć pod naszym kurczakiem. Posypać imbirem i lekko zamieszać. Gdzieniegdzie wcisnąć ząbki czosnku.
7. Piec z termoobiegiem w temperaturze 160'C zgodnie z zasadą około godziny na każdy kilogram kurczaka.


Pod wpływem temperatury piwo powinno zacząć się wylewać się z butelki. Jeżeli ten proces będzie szedł opornie to co jakiś czas wsyp do butelki pół łyżeczki soli.



7 komentarzy:

  1. Ten sposób podania za każdym razem robi na mnie wrażenie :D Ale dla dwóch osób to trochę za duża porcja, może jakiś niedzielny obiad..
    Zastanawia mnie, jakie piwo? Zwykłe? Pszeniczne? Ciemne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dla dwóch osób to zdecydowanie za dużo. Użyłem piwa pszenicznego, chociaż myślę że ciemne i zwykłe też byłoby dobre.

      Usuń
  2. kiedyś jadłam, ale jeszcze samodzielnie takiego kurczaka nie przygotowałam:) Tak jak lubię spieczona skórka:) danie grzechu warte:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mamuśka takiego robi... jest wspaniały! Super się prezentuje- ślinka cieknie ! Nie ma to jak wsadzić kurczakowi butelkę w ... tyłeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś trzeba takiego zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za przepis :) wyszło pyszne, moi goście nie mogli się nadziwić że tak można upiec kurczaka ;) wszystkim bardzo smakował... na pewno jeszcze wykorzystam ten przepis :) jeszcze raz dzięki

    OdpowiedzUsuń