środa, 18 lipca 2012

JAMIE OLIVER, LEKCJA 2 - PO PROSTU MIELONE: Mielona wołowina w cieście francuskim..


Kolejny przepis, z książki "Każdy może gotować", jaki wybrałem to mielona wołowina w cieście francuskim, z działu /po prostu mielone/. Wydawało mi się, że jest to dziecinnie prosty przepis, ale już na samym początku miałem problem ze zdobyciem mielonej wołowiny! Aaaaa.....



Do przygotowania potrzebujemy:
1 średnia cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 ziemniak
2 ząbki czosnku
2 duże pieczarki
oliwa
4 gałązki świeżego rozmarynu (dałem szczyptę zmielonego, w proszku)
duża garść zielonego groszku (może być zielony)
1 duże jajko
500g mięsa wołowego
sól, pieprz
mąka (zwykła, do oprószenia)
500g ciasta fransuskiego.


Jak zrobić?
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.
2. Obieramy i kroimy cebulę, marchewkę, seler i ziemniaka w centymetrowe kostki.
3. Czosnek trzemy na drobno.
4. Pieczarki oczyszczamy, i grubo kroimy, tak aby były mniej więcej tej samej wielkości co pozostałe warzywa.
5. Na dużą patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy na nią wszystkie warzywa i grzyby. Całość posypujemy rozmarynem.
6. Smaż i mieszaj około 8 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko się zarumienią.
7. Następnie dodajemy garść zielonego groszku i smażymy kolejną minutę.
8. Warzywa przekładamy do dużej miski i pozostawiamy do ostudzenia.
9. Jajko wbij do filiżanki i rozbełtaj.
10. Do miski w której znajdują się warzywa, dodaj mięso, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz połowę ubitego jajka.
11. Czystymi dłońmi ugnieć i wymieszaj całość.

Farsz z mięsa i warzyw gotowy. Teraz to wszystko zawijamy w ciasto francuskie, tak aby otrzymać równy, długi kształt kiełbasy. Wierzch smarujemy ubitym jajkiem. Pamiętaj, aby dokładnie zawinąć mięso w ciasto, ścisnąć końcówki, wtedy mięso nie będzie się "wychodzić" z ciasta. Pieczemy przez około godzinę w rozgrzanym do 180'C piekarniku (aż uzyska złocisty kolor).



Gotowe mięso w cieście kroimy na mniejsze porcje. Dobrze smakuje z gotowanymi na parze warzywami, puree ziemniaczanym lub po prostu z sosami.
Smacznego.

9 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysl, lubie mielone w wersji nietypowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wpisałam kiedyś na listę "do wypróbowania". Dzięki, za przypomnienie o nim;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis jest świetny, to musi być pyszne :) Ciekawy pomysł na nietuzinkowe danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mielone w tej wersji! Szybkie, łatwe i pyszne. Z reguły podaję jako osobne porcje. Chyba czas sięgnąć po ciasto francuskie.. ;)

    OdpowiedzUsuń