czwartek, 17 listopada 2011

Naleśniki ze szpinakiem i fetą!

Zawsze jak robię naleśniki mam ten sam problem. Na słodko czy na słono? Mimo, iż obydwa rodzaje są mega smaczne to zazwyczaj wygrywają te drugie. Dlatego dzisiaj naleśniki ze szpinakiem i serem feta, papryką i porem. A wszystko to polane delikatnym sosem czosnkowym.

Skład:
Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki; 1 jajo, 1 szklanka mleka, czasami dodaje jeszcze 0,5 szklanki wody.
Farsz: pół paczki mrożonego szpinaku; ser feta; 1/3 czerwonej papryki; 1/3 pora; czosnek

Jak zrobić?
Ciasto naleśnikowe:
Mąkę, jajko, mleko mieszam na gładkie płynne ciasto - ręcznie albo mikserem :). Następnie na delikatnie posmarowanej olejem patelni wylewam ciasto i rozprowadzam równomiernie. Smażę naleśnik przez chwilę i odwracam naleśnik na drugą stronę.
Farsz: szpinak rozmrażam na patelni aż do wyparowania wody. Dopiero wtedy dorzucam drobno pokrojony por, paprykę i posiekany czosnek. Dobrze wymieszany przerzucam do miski i tam mieszam z serem feta tak długo aż uzyskam gładką masę. 
Kiedy już wszystko gotowe rozprowadzam masę po naleśniku, zwijam i układam na talerz. 
Miłego naleśnikowania :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz