środa, 26 grudnia 2012

Christmas Gingerbreads!


Wiem, że już prawie po świętach, i szaleństwem jest dopiero teraz wrzucać przepis na świąteczne pierniczki, ale to właśnie tym "piernikowym" akcentem chciałem Was przywitać w drugi dzień Świąt. Jutro pewnie wszystko wróci do normy. Czekanie na przystanku na znowu spóźniający się autobus, stanie w korkach, i tak dalej, i tak dalej. Dlatego nie zapomnij zabrać ze sobą pierników!



Przygotowanie ciasta na pierniki jest banalnie proste. Pierwszy krok: zaopatrzyć się we wszystkie, wyżej wymienione składniki, miskę, foremki do wykrawania i piekarnik :-). Następnie łączymy w misce wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Stolnicę lub blat obsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm grubości. Wykrawamy pierniczki, i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenie (lub posmarowanej masłem) blaszce. 
I ostatni krok! Wkładamy wyłożone na blaszce pierniki do rozgrzanego (180'C) piekarnika i pieczemy przez około 10 minut, aż zrobią się lekko brązowe :-).



1 komentarz:

  1. jak dobrze, że mam jeszcze w pudełku świąteczne pierniczki..:))

    OdpowiedzUsuń