weheartit.com
Cześć Wam! Czy spotkaliście kiedyś osobę, która oparła się takim małym babeczkom w zwykłej, małej papierowej foremce? Wczoraj z Justą stawiliśmy czoła muffinom i dzisiaj po nich ani śladu. Same okruchy :-)
Ze znalezieniem przepisu nikt chyba nie będzie miał żadnego problemu. Są wszędzie! W kucharskich książkach z deserami, w gazetach o tematyce kulinarnej, czy internecie (tutaj trzeba trochę uważać - o czym na własnej skórze przekonała się Justa :-)). I tak dzięki blogowi Moje Wypieki (za co wszyscy pożeracze naszych muffin dziękują) powstały czekoladowo-kakaowe babeczki w naszej kuchni (z braku malin zmodyfikowaliśmy przepis z "czekoladowych mufinek z malinami" na "mufinki czekoladowo-kakaowe).
Ze znalezieniem przepisu nikt chyba nie będzie miał żadnego problemu. Są wszędzie! W kucharskich książkach z deserami, w gazetach o tematyce kulinarnej, czy internecie (tutaj trzeba trochę uważać - o czym na własnej skórze przekonała się Justa :-)). I tak dzięki blogowi Moje Wypieki (za co wszyscy pożeracze naszych muffin dziękują) powstały czekoladowo-kakaowe babeczki w naszej kuchni (z braku malin zmodyfikowaliśmy przepis z "czekoladowych mufinek z malinami" na "mufinki czekoladowo-kakaowe).
Skład:
225 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 300 ml kwaśnej śmietany, 140 g białego cukru, 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, polewa czekoladowa.
Jak zrobić?
Do jednego naczynia wsypuję składniki suche: mąka, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim mokre: Jajka, śmietanę, olej. Po dokładnym wymieszaniu produktów łaczę zawartość obydwu naczyń i mieszam, aż do powstania gęstej masy.
Rozgrzewam piekarnik do 180'C. Formę do muffinek smaruje masłem i wylewam ją ciastem tak do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut.
225 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 300 ml kwaśnej śmietany, 140 g białego cukru, 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, polewa czekoladowa.
Jak zrobić?
Do jednego naczynia wsypuję składniki suche: mąka, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim mokre: Jajka, śmietanę, olej. Po dokładnym wymieszaniu produktów łaczę zawartość obydwu naczyń i mieszam, aż do powstania gęstej masy.
Rozgrzewam piekarnik do 180'C. Formę do muffinek smaruje masłem i wylewam ją ciastem tak do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać aż do ostygnięcia. Polać czekoladą lub udekorować wedle uznania :-)
Smacznego.
P.s. Następne do piekarnika wchodzą muffinki z coca-colą.
P.s. Następne do piekarnika wchodzą muffinki z coca-colą.
Takiej babeczce nie można się oprzeć;) Została jeszcze choć jedna?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog!
Pozdrawiam:)
Niestety nie :-(
OdpowiedzUsuńpiękne :) na pewno były smaczne
OdpowiedzUsuńKurde. Były. I mamy mały niedosyt. Wyszło po 1 na głowe tylko.
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne;) To ja czekam na te z coca-colą, bo takich jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńJuż niedługo.:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te babeczki. A z coca-colą też jeszcze nie robiłam więc czekam na przepis.
OdpowiedzUsuńja też ostatnio robiłam muffinki ;)
OdpowiedzUsuń