Cześć Wszystkim! Wyczytałem w jednej z ostatnio popularnych książek kucharskich*, że nie ma osoby, której nie smakowałby lemon curd. Czym właściwie jest lemon curd i z czym się to je?
Słodki, a zarazem lekko kwaśny, angielski krem cytrynowy będący nie tylko idealnym dodatkiem do naszego słodkiego śniadania, ale również motywem przewodnim w naszych tartach i ciastach.
Słodki, a zarazem lekko kwaśny, angielski krem cytrynowy będący nie tylko idealnym dodatkiem do naszego słodkiego śniadania, ale również motywem przewodnim w naszych tartach i ciastach.
Nie będę rozpisywał się za bardzo, ponieważ post miał powstać o wiele wcześniej niż planowałem. Niestety blogspot nie chciał dodawać zdjęć (do teraz nie wiem dlaczego?!). Na szczęście wszystko wróciło do normy, dlatego zanotujcie sobie listę zakupów, bo koniecznie musicie przygotować ten krem!
Wystarczy, że będziemy mieli:
4 jajka
4 jajka
4 cytryny
100g masła
100g cukru
Przygotowanie:
1. Cytryny umyj, wyszoruj. Z dwóch z nich zetrzyj na tarce o małych oczkach skórkę.
2. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok.
3. Masło pokrój w kostkę.
4. Jajka rozbij, i przełóż do małego rondelka. Dodaj cukier i wymieszaj go.
5. Dodaj sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu (cały czas mieszając).
6. Po kilku minutach dodaj połowę masła wciąż mieszając.
7. Gdy masa zacznie gęstnieć (po mniej więcej 4 minutach) zmniejsz ogień, mieszaj intensywnie przez około 2 minuty i zdejmij garnek z ognia. Uważaj, ponieważ krem nie może się zagotować.8. Dodaj drugą połowę masła i mieszaj do momentu rozpuszczenia się tłuszczu.
7. Gdy masa zacznie gęstnieć (po mniej więcej 4 minutach) zmniejsz ogień, mieszaj intensywnie przez około 2 minuty i zdejmij garnek z ognia. Uważaj, ponieważ krem nie może się zagotować.8. Dodaj drugą połowę masła i mieszaj do momentu rozpuszczenia się tłuszczu.
9. Chłodzimy w lodówce.
* przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25" (2013) wyd. Znak
Też słyszałam, że lemon curd każdemu smakuje, a jeszcze sama nigdy nie próbowałam. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Roboty przy tym mało, a cieszy jak nutella :)
UsuńTo musi smakować świetnie, orzeźwiająco :) hmmm... Bardzo apetyczne fotografie :)
OdpowiedzUsuńFakt, jest orzeźwiające. W sam raz na ciepłą pogodę. Dzięki. Zdjęcia wykonywał Tomasz Palacz. Tutaj zapraszam na jego stronę i blog: http://picturesfactory.pl/ | http://tomaszpalaczphoto.blogspot.com/ :))) POZDRAWIAM.
UsuńA już zaglądam do Tomasza... :))) Miłego dnia :)
Usuńkoniecznie, oj koniecznie :)
UsuńMniej wiecej tak jak robie
OdpowiedzUsuńZawsze bardzo lubilam i jest pyszna baza do deserow i wypiekow
Bistro de Jenna
http://bistrodejennablog.over-blog.com/
Już od dawna noszę się z zamiarem zrobienia, a na Twoich zdjęciach wygląda naprawdę kusząco.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że pierwszy raz trafiłam na Twojego bloga i będę zaglądać częściej. Zdjęcia są REWELACYJNE!
Tym bardziej zachęcam aby dodać blog do obserwowanych i polubić fanpage:)
Usuńuwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia są kapitalne!