Witam bardzo serdecznie :)
W upalny dzień jak ten, za nic nie chce się przesiadywać w kuchni. Ale kilka dni temu moje podniebienie zasmakowało genialnej zupy/kremu z pomidorów i brokułów, i postanowiłem podobną zupę/krem zrobić. Tylko że ze szpinaku.
Oto składniki jakich potrzebujemy:
450g szpinaku (jeżeli używamy mrożonego) / 750g jeśli uda nam się zdobyć świeży szpinak (!!!)
1 cebula3 ząbki czosnku
500 ml bulionu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
przyprawy (do smaku - kto co lubi :))
Jak zrobić?
Masło rozpuszczamy w garnku. Szklimy w nim drobno posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy szpinak. Dusimy warzywa kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i miksujemy blenderem. Doprawiamy sokiem z cytryny lub innymi przyprawami..
P.s. Zupę/krem podawać z grzankami, lub jako sos na przykład do kurczaka :-)
Gęściutka ta zupa :))
OdpowiedzUsuńbardzo gęściutka :) :D
Usuńfajne foty!
OdpowiedzUsuńa krem ze szpinaku lubię z grzankami czosnkowymi albo z pokruszoną gorgonzolą :)
a ja wcinam z sucharkami :-)
Usuńszpinak, ulubiony :)
OdpowiedzUsuńbardzo ulubiony :)
UsuńUwielbiam szpinakowa. Ba, w ogole szpinak uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNo to do kuchni! I do blendowania! :-)
UsuńUwielbiam szpinak, wprost wielbię ale nigdy nie jadłam zupy szpinakowej :D Przepis zapisuję do wypróbowania koniecznie!
OdpowiedzUsuńWypróbuj,wypróbuj i podziel się swoimi wrażeniami :))))
UsuńNa-ło-go-wy pisacz blogów...???
OdpowiedzUsuńWitaj, zatem Nałogowy Pisaczu;)
Pewnie, że lubię szpinakową - nawet w kilku wersjach, ale koniecznie z jajeczkiem:)
Witaj, witaj, witaj. Tak - nałogowy. Bo to ile ja już blogów się napisałem :)))
Usuń