piątek, 21 września 2012

Chleb/ziarna/cebula.


Przepis na chleb zrobiony został według starej receptury, tj. połączenie mąki krupczatki, drożdży, ziaren i wody. Tym razem wzbogacony o cebulkę, która nadała chlebkowi jeszcze piękniejszego zapachu. :-)


Co potrzebujemy? 1 kg mąki krupczatki, 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich (tym razem dodałem pół takich, i pół takich), 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki łuskanego słonecznika, 2 łyżki soli, 3,5 łyżki cukru, 2 średniej wielkości cebule, 0,5 dag świeżych drożdży, 1 litr wody. Ziarna możemy dodawać jakie tylko chcemy. U mnie, mile widziane są jeszcze pestki dyni. :)



Jak zrobić? Przepis jest bardzo prosty. Mąkę krupczatkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie ziarna, drobno posiekaną cebulę i pokruszone drożdże. Słodzimy, solimy i dokładnie mieszamy. Zalewamy wodą do powstania masy. Kiedy wszystkie składniki będę już połączone, a ciasto zrobi się luźne, odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na 20 minut w ciepłym miejscu. Po 20 minut przekładamy ciasto do dwóch średniej wielkości natłuszczonych keksówek, i ponownie odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 230'C. Przed włożeniem formy do piekarnika, wierzch chleba smarujemy delikatnie wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Można też użyć maku lub sezamu. Pieczemy przez ok. 55 minut do suchego patyczka.



Na blogu pojawiły się zdjęcia w stylu "vintage". Jeżeli chcesz je obejrzeć w "normalnej" jakości, zapraszam na profil facebookowy. [kliknij tutaj]

sobota, 15 września 2012

Kanapka z pesto, mozzarellą i pomidorem.



 Czasami przesiaduję godzinami nad książkami kucharskimi lub blogami w poszukiwaniu "czegoś dobrego". Tym razem nie mogłem sobie pozwolić na dłuższe siedzenie przy komputerze czy przy książkach, więc przygotowanie drugiego śniadania pozostawiłem swojej wyobraźni. Miało być smacznie i szybko. I było.

W lodówce znalazłem resztki pesto w słoiczku, za nim chował się ser mozzarella, a i pomidor też się znalazł. Czyli wszystko czego potrzebowałem, więc obyło się bez "szybkiego skoku na sklep". Zaraz, zaraz. Czy w chlebaku mam jakieś pieczywo? Jest!

Co potrzebujemy?
- pesto (ja użyłem gotowego, który był pod ręką, ale równie dobrze można przygotować samemu - to proste - kiedyś na pewno się tym z Wami podzielę!)
- bułeczki (ilość w zależności od apetytu, i osób, z którymi zamierzasz zjeść drugie śniadanie)
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 pomidor

Jak zrobić?
Bułeczki smarujemy obficie zielonym pesto i nakładamy pokrojone w plastry pomidory i ser mozzarella (na przemian). Wkładamy na 5 minut do piekarnika, aż ser zacznie się rozpuszczać.

Smacznego :-)





środa, 12 września 2012

Gotowana kukurydza.


Te dwie ostatnie kolby kukurydzy na straganie z warzywami, aż prosiły się o kupienie i ugotowanie ich na dzisiejszą kolację :-). Zrobienie jej nie wymaga nie wiadomo jak wielkich zdolności. Wystarczy poszukać w szafce dużego garnka, nalać zimnej wody. Kukurydzę obrać z liści, oczyścić i opłukać w zimnej wodzie. Wrzucić do garnka, wsypać 2 łyżeczki cukru, i gotować przez 10 - 15 minut :)

Następnym razem zrobię z masłem, a jeszcze innym razem z masłem czosnkowym. Tę sobie soliliśmy :-)



sobota, 1 września 2012

Ciasteczka otrębowo-owsiane.



Palce lizać! - tak mógłbym w wielkim skrócie określić ciasteczka otrębowo-owsiane na które przepis znalazłem na blogu Pomodoro e basilico. Nie wiem, która to już próba upieczenia ciastek, i nie wiem w czym do tej pory tkwił problem, że albo nie wyrastały tak jak powinny, albo od samego początku skazane były na przypalenie, ale ten przepis serdecznie polecam. Jest łatwy, nie wymaga zbyt wiele umiejętności cukierniczych, a ciasteczka już po 15 minutach od włożenia do piekarnika gotowe są do schrupania!
Potrzebujemy:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklani słonecznika
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 270 ml nektaru gruszkowego (ja użyłem soku jabłkowego)
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Tak jak w przypadku muffinek, składniki suche i mokre mieszamy w dwóch osobnych naczyniach. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Na koniec, papierem do pieczenia wykładamy blachę i dużą łyżką nakładamy ciasteczka.
Piec przez 15 minut w temperaturze 190'.