środa, 23 listopada 2011

Justa i Przemo VS Muffinki

weheartit.com

Cześć Wam! Czy spotkaliście kiedyś osobę, która oparła się takim małym babeczkom w zwykłej, małej papierowej foremce? Wczoraj z Justą stawiliśmy czoła muffinom i dzisiaj po nich ani śladu. Same okruchy :-)
Ze znalezieniem przepisu nikt chyba nie będzie miał żadnego problemu. Są wszędzie! W kucharskich książkach z deserami, w gazetach o tematyce kulinarnej, czy internecie (tutaj trzeba trochę uważać - o czym na własnej skórze przekonała się Justa :-)). I tak dzięki blogowi Moje Wypieki (za co wszyscy pożeracze naszych muffin dziękują) powstały czekoladowo-kakaowe babeczki w naszej kuchni (z braku malin zmodyfikowaliśmy przepis z "czekoladowych mufinek z malinami" na "mufinki czekoladowo-kakaowe).

Skład:
225 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 300 ml kwaśnej śmietany, 140 g białego cukru, 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, polewa czekoladowa.

Jak zrobić?
Do jednego naczynia wsypuję składniki suche: mąka, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim mokre: Jajka, śmietanę, olej. Po dokładnym wymieszaniu produktów łaczę zawartość obydwu naczyń i mieszam, aż do powstania gęstej masy.

Rozgrzewam piekarnik do 180'C. Formę do muffinek smaruje masłem i wylewam ją ciastem tak do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut.





Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać aż do ostygnięcia. Polać czekoladą lub udekorować wedle uznania :-)
Smacznego.

P.s. Następne do piekarnika wchodzą muffinki z coca-colą.

czwartek, 17 listopada 2011

Naleśniki ze szpinakiem i fetą!

Zawsze jak robię naleśniki mam ten sam problem. Na słodko czy na słono? Mimo, iż obydwa rodzaje są mega smaczne to zazwyczaj wygrywają te drugie. Dlatego dzisiaj naleśniki ze szpinakiem i serem feta, papryką i porem. A wszystko to polane delikatnym sosem czosnkowym.

Skład:
Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki; 1 jajo, 1 szklanka mleka, czasami dodaje jeszcze 0,5 szklanki wody.
Farsz: pół paczki mrożonego szpinaku; ser feta; 1/3 czerwonej papryki; 1/3 pora; czosnek

Jak zrobić?
Ciasto naleśnikowe:
Mąkę, jajko, mleko mieszam na gładkie płynne ciasto - ręcznie albo mikserem :). Następnie na delikatnie posmarowanej olejem patelni wylewam ciasto i rozprowadzam równomiernie. Smażę naleśnik przez chwilę i odwracam naleśnik na drugą stronę.
Farsz: szpinak rozmrażam na patelni aż do wyparowania wody. Dopiero wtedy dorzucam drobno pokrojony por, paprykę i posiekany czosnek. Dobrze wymieszany przerzucam do miski i tam mieszam z serem feta tak długo aż uzyskam gładką masę. 
Kiedy już wszystko gotowe rozprowadzam masę po naleśniku, zwijam i układam na talerz. 
Miłego naleśnikowania :-)

piątek, 11 listopada 2011

Na Marcina rogale się wcina.

 Na Marcina rogale się wcina - nawet jeśli zjechało się całe miasto wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu białego maku i się go nie znalazło.



 Dawno, dawno temu jednemu z poznańskich piekarzy przyśnił się jadący na koniu święty Marcin. Podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto właśnie w takim kształcie.
    Tak właśnie powstały rogale świętego Marcina. :)